miercuri, 4 septembrie 2013


Ganduri despre pierderea frumusetii concursurilor de alergare montana

De ceva vreme ma tot chinui sa nu scriu si sa nu vorbesc despre niste ganduri, care ma ingrijoreaza si care-mi bantuie prin cap si nu ma lasa indiferent la cea ce se intampla in sportul nostru pe care il indragim atat de mult: alergarea montana.

Motivele sunt diverse, ...imi este greu sa vorbesc despre prieteni, cunoscuti si alti sportivi pe care-i respect, apreciez si chiar indragesc. Sunt oameni cu care am mult de a face si imi este greu sa le critic anumite comportamente.  Dar trebuie sa o fac. Problema nu este simpla , stiu la fel de bine ca nici macar nu poate fi rezolvata ..dar cel putin se poate vorbi despre ea.

Este vorba despre o 'imbolnavire' a acestui sport de anduranta. Nu, nu ma refer la imbolnavirea pozitiva pe care sportul asta o provoaca in randul alergatorilor (ba chiar ma bucur ca poate fi vorba de o epidemie) si ca din ce in ce mai multi alergtori se inucmeta sa alerge si pe munte.

Nu, nu la asta ma refer, ci la boala care s-a abatut asupra acestui sport, el in sine devenind o victima, un pacient.

E vorba de toate substantele pe care multi dintre alergatorii amatori le utilizeaza in scopul imbunatatirii performantelor.

Nu pot vorbi in acest context de doping in intelesul lui strict, pentru ca nu am dovezi directe si pentru ca o mare parte dintre aceste substante utilizate la care fac referire nu se regasesc pe lista WADA sau cea a IOCului.

Eu ma refer la doua substante utilizate uzual de catre multi alergatori, anume COFEINA si AINS (antiinflamatorii nesteroizi  de genul ibuprofenului).

 
Cofeina a fost pana in 2004 pe lista substantelor interzise in sport. Utilizarea acestei substante peste un anumit prag detactabil in urina era considerata DOPING.

Multe studii au aratat ca utilizarea cofeinei are efecte pozitive asupra performantei in probele de anduranta. Sportivii aveau cresteri de performanta de la cateva procente pana la 15% (greu de crezut aceasta cifra, dar ea apare in cateva articole). Variatia imbunatatirii performantei, de la un sportiv la altul, este foarte mare si poate fi discutata, dar nu vreau sa duc discutia chiar in domeniul fiziologic. Totusi, in ultimul timp s-a putut arata ca aceasta substanta are si in probele mai scurte (800m, 1500m) un efect pozitiv significant, care poate decide intre un loc pe podium sau nu.

La nivelul amatorilor cofeina este utilizata inainte si in timpul concursului. Cele mai raspandite forme de utlizare ale cofeinei sunt adaosuri in diverse produse (in geluri, batoane, prafuri de hidratare, ca adaos la pastile de sare, ca pastile pure de cofeina sau in flacoane lichide in superconcentrare de cofeina) care servesc ca asa numite "suplimente nutritionale" in sport. Nu mai vorbim de multitudinea de bauturi racoritoare si energizante care pana la urma au facut din cofeina cel mai utilizat drog pe mapamond.

Cofeina face parte din categoria asa numitelor "substante stimulante".

In momentul de fata ea nu se mai afla pe lista mijloacelor inerzise in sport, dar se afla in programul de monitorizare al IOCului. Exista suficiente voci, mai ales din partea multor medici sportivi, care solicita reintroducerea cofeinei pe lista dopingului la un prag significant mai mic decat pana in 2004.

Pana in 2004 limita admisa in urina era pe de o parte aleasa la un nivel ata de mare incat era greu sa ajungi la el consumand cofeina, pe de alta parte era la fel de greu sa distingi intre utilizarea cofeinei ca doping si utilizarea cofeinei ca parte din  alimentarea obisnuita a sportivului.  Exista insa suficient sportivi care pana la acel moment au folosit aceasta substanta in sensul dopajului si au fost depistati pozitiv. Efectul imbunatatirii performantei este la un sportiv care bea cafea zilnic mult mai mic decat in cazul unuia care foloseste cofeina doar in cadrul sportului.

Corelat de consumul de cofeina in sport este si utilizarea de somnifere. Sunt foarte cunoscute cazurile din Statele Unite din NFL sau din NHL in care sportivi utilizeaza cofeina in timpul meciurilor si ca sa poata sa doarma noapte trebuie sa utilizeze somnifere. Se vorbeste despre 'Ups' si 'Downs'. In Romania mie imi este cunoscuta la atleti doar partea de insomnie de dupa concursuri atunci cand se foloseste cofeina ca stimulant pentru marirea performantei sportive. Nu exista inca concursuri in domeniul alergarii montane de mai multe zile care sa necesite si utilizarea de somnifere. 

Nu pot sa spun daca pana la urma lobbyul international al industriei cofeinei a impus sau nu eliminarea acestei substante de pe lista dopingului, dar ramane o suspiciune mare in cazul acesta ca asa a fost. Oricum, doar nu se vinde o bautura racoritoare atat de bine, daca cumparatorul stie ca substantele din care este compusa acea bautura, se afla pe lista dopingului international.
 

Antiinflamatorii nesteroizi (AINS) sunt utilizati ata de mult de noi toti, incat practic nu mai are nici un sens sa-i prezint. Stim bine ca atunci cand avem dureri de cap, de masea, o durere musculara, de obicei medicul ne indeamna sa luam niste AINSuri (substanta ibuprofenului, indiferent de firma care ii produce) ca sa ne treaca durerea mai repede, respectiv sa scada pragul persoanl prin care noi simtim o durere. Doar suntem "dresati" prin educatia medicala sa combatem predominant simptomele si nu sa actionam in asa fel incat sa  eliminam cauzele unei disfunctionalitatii, resp. dureri.

In sportul amator, la alergare de exemplu, aceste medicamente se utilizeaza in doua scopuri. Fie sa inlature o durere aparuta in parcursul antrenamentelor sau competitiilor, fie sa preintampine in cazul unei competitii sportive aparitia unei senzatii de durere, respectiv sa scada praguldeclansarii senzatiei de durere. Nenumarate studii (bazate pe particparea voluntara a particpantilor la competitii sportive de masa) au aratat ca utilizarea AINSurilor este extrem de raspandita. Romania nu face nici o exceptie. Consider ca este benefic ca in Romania acum este necesara o prescriptie medicala pentru utilizarea AINSurilor, cunoscute fiind corelarile dintre utilizarea lor si (de exemplu) aparitia insuficientelor renale.


Cofeina si AINSurile nu sunt decat o mica parte a intregului arsenal de substante utilizate de catre competitorii amatori  pentru a isi imbunatatii performantele sportive.

Gama medicamentelor ce pot fi utilizate este atat de mare, incat trebuie sa fi chiar medic specialist sau farmacolog ca sa poti sa redai un sumar al tuturor acestor substante.

Eu doresc doar sa atrag atentia ca cel putin utilizarea acestor doua subtstante ar trebui redusa la "0". Cateva dintre aceste motive sunt simple si la mintea oricarui sportiv amator:

  1. Ar fi mai fain sa recunosti cine esti si ce poti FARA ajutoare puse la dipsozitie de industria farmaceutica;
  2. Ar putea fi de folos sa te gandesti la integritatea organismului tau si sa nu-i dai in plus de lucru sa prelucreze substante care corpul tau oricum nu le produce si care iti distrug stomacul, ficatul si rinichii;
  3. Ar fi fata de ceilalti competitori mai FAIR sa nu utilizezi astfel de produse care iti imbunatatesc performanta si sa te multumesti constient de locul care il ocupi in clasament fara utilizarea acestor subsante;
  4. Ar fi cazul sa incepi sa te intrebi mai serios cum poti sa-ti imbunatatesti performanta prin antrenamente adecvate si poate mai sofisticate, decat prin "pastilute"…..

Sunt constient de faptul ca semnalul de alarma pe care vreau sa-l trag scriind aceste ganduri nu este usor de pus in aplicare. Pot doar sa apelez la constiinta fiecaruia sa devina cu adevarat un CLEAN MOUNTAINRUNNER. Cu cat mai multi dintre voi, care veti citi aceste randurei, vor subscrie la cea ce vreau sa spun si sa adopte ostentaiv acest comportament, cu atat mai bine.

Sunt constient, ca aceste randuri care apeleaza la constiinta fiecaruia, contravin comportamentului uzual de zi cu zi, care ne-a fost inmagazinat in creier de catre intreaga industrie farmaceutica si de catre intregul sistem medical, anume: "...inghite o pastila facuta de noi, ca sa-ti treaca boala asta pe care o ai si nu-ti mai fa griji sa schimbi ceva in comportamentul tau sau atitudinea ta care au condus la boala pe care o ai….". Este un comportament utilizat si de alte industrii. Cea a pantofilor de alergare nu este nimic altceva: "….calci stramb? Nu-I nimic, noi iti dam un pantof cu care sa poti alerga mai repede stramb….calci pe calcai? Nu-I nimic, noi iti dam un pantof cu care poti sa calci mai bine pe calcai…", ca doar nu ar vrea industria pantofilor de alergare ca noi sa ne schimbam stilul de alergare si sa alergam corect…ei ce ar mai vinde…. Acelasi lucru se intampla, dupa parerea mea, si in domeniul industriei suplimentelor alimantare pentru sportivi. Sa nu uitam ca vorbim de aceasi industrie: cea farmaceutica. Medicamentele propriuzise fac cam jumatate din volumul vanzarilor acestei industrii, cealalta jumatate se compune din medicamentele usoare, ca suplimentele alimentare sau asa numita 'nutritie sportiva' (alta denumire pentru aceaasi gama de produse farmaceutice).

Noi putem hotara in fiecare clipa, atunci cand cumparam si folosim "ceva", sau atunci cand refuzam constient sa cumparam anumite produse, cum si pe cine sustinem. Daca sustinem in continuare un sport atat de frumos, parerea mea este ca ar fi indicat sa renuntam la conceptia si educatia care ne-a facut pana acum sa utilizam aceste substante sau altele asemanatoare.
Ar putea fi mult mai benefic pentru noi si pentru ceilalti sa recurgem la discutii de genul "cum te antrenezi tu, explica-mi?" si nu la "…ce ai bagat in tine ca sa urci mai repede muntele ala?...".

Am constatat ca multi dintre tinerii alergatori stiu mai bine ce contin suplimentele alimenatre destinate sportului, ce efecte au conform promisiunii producatorilor si mai ca habar nu au cum sa se antreneze si cum sa-si conceapa un plan de antrenament pe saptamani, luni sau ani. Majoritatea vor sa fie pe podium, sa fie aplaudati, sa adune diplome, cu cat mai repede cu atat mai bine, indiferent de mijloacele pe care le utilizeaza. Majoritatea sunt departe de avea conceptia unui CLEAN RUNNER.

Ramane sa vedem in ce masura se va dori sa discutam in viitor deschis de problemele astea si sa nu facem din alergarea montana un sport de care sa nu mai suntem in stare sa-l concepem fara medicamente sau suplimente alimentare.

 

 

7 comentarii:

  1. Ai foarte mare dreptate, dar dupa cum tocmai tu ai scris, acest lucru nu se poate schimba usor. Dupa parerea mea, nu se poate schimba deloc. Viitorul este in mana companiilor farmaceutice. Tin minte ca acum 7-8 ani, consideram gelurile "doping", iar acum imi este greu sa imi imaginez un concurs fara cateva bucati.
    Lumea devine din ce in ce mai constienta de aceste mici ajutoare si le pune in aplicare. "Daca el (cel de pe podium) foloseste geluri, eu de ce sa nu folosesc? Poate ajung si eu pe podium".
    In legatura cu AINS-urile, pot spune ca am o parere usor diferita de a ta. Noi sportivii suntem o fire cam masochista. Ne place durerea si avem o toleranta mai ridicata decat restul oamenilor. Un alt lucru ce e mai mare decat la restul e orgoliul. Si de aceea suntem dispusi sa induram mai multa durere decat putem suporta (cu ajutorul AINS-urilor) doar ca orgoliul nostru sa nu aiba de suferit. Nu aprob lucrul acesta, dar l-am pus in practica, chiar daca stiu ca nu e bun.
    Vreau sa te intreb un lucru. Daca ai suferi o usoara accidentare chiar inainte de un concurs pentru care te-ai pregatit un an intreg si ai stii ca singurul mod prin care ai putea sa functionezi aproape de parametrii optimi, sau chiar sa termini, este cu ajutorul AINS-urilor, ce ai face? Ai sta acasa si ai regreta toata viata sau ai lua cateva pastile si ai participa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai fi citit si postarea mea de pe blog din ianuarie, ti-ai fi dat seama ca nu (mai) dau doi bani pe vreun concurs pt. care m-am pregatit. Daca e sa fiu bolnav nu particip. Asa simplu este. Din ianuarie 2011 de cand am fost operat de cancer la rinichi nu am luat nici un AINS cu exceptia unor pastile luate de mine acum cateva saptamani cand am avut un abces la o masea, pt ca nu am putut sa ajung la dentist. Pot spune ca durerile de masea pot fi la fel de crunte ca cele de dupa o operatie in care ti-a fost taiat trunchiul in doua pe o lungime de cca 25 de cm. Nimic nu justifica sa iei AINSuri ca sa poti participa la un concurs. Au disparut concursurile de pe lumea asta??? Daca nu mergi acum la unul mergi atunci la altul altadata. Ca doar nu o fi vorba de ultima ta sansa de particpare la Olimpiada inainte de a te retrage in glorie din sport....

      Ștergere
  2. ... Multumesc Mihai ! ,
    Multumim Mihai pentru informatiile puse la dispozitie !
    ... astept cu nerabdare si identificarea altor "taine" din lumea celor care au miscarea ca parte din viata lor .
    Multumim Mult Mihai !

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut mult postarea aceasta. Atitudinea alergatorilor care consuma astfel de substante se va putea modifica doar atunci cand alergatorii vor constientiza aceste aspecte. Cred ca multi nici macar nu isi pun aceste intrebari. Insa, pe de alta parte, alergatorii sunt in permanenta asaltati de campaniile de marketing desfasurate de producatorii de astfel de substante/produse. Mesajele lor ajung foarte usor la alergatori. Prezenta producatorilor sau distribuitorilor ca parteneri sau sponsori la evenimentele sportive, prezenta produselor respective in pachetele de concurs sau la standurile din zona de start a consursului sau chiar la punctele de alimentare influenteaza semnificativ decizia alergatorului de a opta pentru produsele respective.

    Este greu pentru un alergator incepator sa inteleaga ca este mai bine sa se bazeze pe propriile forte pentru a obtine rezultatul X, atunci cand se prezinta la primul lui concurs si vede in fata exemplele atator si atator alergatori, mai experimentati, care apeleaza frecvent la aceste adjuvante, mai ales atunci cand vede ca ele fac diferenta in clasament.

    Stiu, din propria experienta, ca se poate si fara astfel de substante. Pe vremea cand ma interesa timpul obtinut la maratoanele de sosea, mi-am pus singur o conditie. Totul fara suplimente nutritive. Si am vazut ca se poate. Doar cu apa, alimentatie obisnuita si mult antrenament. Pur si simplu mi se parea ca imi fur singur caciula, daca, pentru a obtine performanta X, trebuia sa ma indop cu chimicale.

    Felicitari pentru aceasta atitudine sanatoasa! M-as bucura si eu sa o intalnesc tot mai des.

    RăspundețiȘtergere
  4. Puteti incerca suplimente de la Nutriline Romania

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna,
    numele meu este Siti Aminah din Indonezia, vă rog să sugeram că toți cei de aici ar trebui să fie foarte atenți, deoarece există atât de mulți creditori falși de credite pe internet, dar aceștia sunt în continuare cei reali în compania de împrumuturi false. Am fost scammed de 4 împrumutatori diferite de împrumut, am pierdut o mulțime de bani pentru că am fost în căutarea unui împrumut de la compania lor. Aproape că am murit în acest proces pentru că am fost arestat de oameni pentru că am fost datori.

    Aproape am renunțat până când am cerut sfatul unui prieten care mi-a prezentat creditorul inițial al împrumutului și o companie foarte fiabilă care este mama Alicia Radu care mi-a luat împrumutul de 800 de milioane rupia Indonezia în mai puțin de 24 de ore Fără presiune și într- rată scăzută a dobânzii de 2%. Am fost foarte surprins când mi-am verificat contul bancar și am constatat că suma creditului pe care am solicitat-o ​​a fost transferată în contul meu bancar fără nici o întârziere sau dezamăgire, așa că am promis că voi împărtăși vestea bună, astfel încât oamenii să poată obține un împrumut cu ușurință fără presiune din Mama Alicia Radu

    Vreau să ai încredere în mama ta Alicia Radu, pentru că e foarte utilă în viața mea și în viața mea financiară. Trebuie să vă numărați foarte norocoși să aveți ocazia să citiți această mărturie astăzi. Deci, dacă aveți nevoie de un împrumut, contactați mama Alicia Radu prin e-mail: (aliciaradu260@gmail.com)
    De asemenea, poți să mă contactezi prin e-mailul meu: (sitiaminah6749@gmail.com) dacă ai nevoie de informații despre cum am primit împrumutul de la mama Alicia Radu, ești foarte liber să mă contactezi și îți voi răspunde cu plăcere pentru că te poți ajuta altele după ce ați primit împrumutul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Articole bune, Ați auzit de LFDS (Le_Meridian Funding Service, Email: lfdsloans@outlook.com - ContactWhatsApp: +1-9893943740--lfdsloans@lemeridianfds.com) este ca serviciul de finanțare SUA / Marea Britanie, care îmi acordă împrumut de 95.000,00 USD să-mi lansez afacerea și le plătesc anual de doi ani acum și îmi mai rămân 2 ani, deși îmi place să lucrez cu ei pentru că sunt creditor împrumut autentic care îți poate oferi orice fel de împrumut.

    RăspundețiȘtergere